2007-01-22

Bögsvanar

Jag vet att många andra redan skrivit om det här och det är ju absolut roligt att det uppmärksammas. Det är en sån här grej som verkligen omkullkastar ett gäng otroligt sega uppfattningar om vad som är "naturligt" eller ej. Naturligt verkar för det mesta i sådana sammanhang avse vad som funkar darwinistiskt och vad som har evolutionära fördelar.



Det här är lättare att förklara bland större djur, till exempel svarta svanar. Tydligen är hanarna mycket större än honorna, vilket leder till att de har möjlighet att försvara ett större revir om de slår sig ihop. Ungarna (som åstadkoms genom att en hona har sex med en av herrsvanarna, lägger ägg i hanarnas rede och sedan resolut blir bortjagad) har tio gånger så stor chans att överleva som ungarna i ett heterosexuellt svanpar.

Det är ju hemskt roligt när forskare påvisar homosexualitet i djurvärlden som naturligt. Det finns ju onekligen en del tillfällen då homosexualitet fördömts på grund av att det är "onaturligt", till exempel av i riksdagen gestikulerande nydemokrater och av tomögda livets ordanhängare med schlagerfäbless. In your face, hah!

Men det finns även exempel på djur som har håmågejjsex bara för skojs skull.

Studierna av djurens sexuella beteende visar också att det långt ifrån handlar om en aktivitet enbart för fortplantningens skull. Djuren har sex för nöjes skull, utanför parningstiderna, ibland med flera partner samtidigt och alltså inte sällan med individer av samma kön.
- Djur drivs av drifter precis som vi. När djuren har lust att ha sex så har de sex. Det är vi människor som bekymrar oss för vilket kön det är på partnern, djur bara sätter i gång, säger Petter Böckman.
Det här känns nästan mer intressant faktiskt. Varför ska man behöva påvisa några evolutionära fördelar för att folk ska inse att det är kul med håmågejjsex? Djuren skiter ju uppenbarligen i vilket så länge dom får nåt. Det är ju egentligen ytterst märkligt. Om man bortser från det jag aldrig skulle acceptera (det vill säga att någon skulle kalla mig onaturlig utifrån vem jag väljer att gänga med) så är det dessutom lite förolämpande - alltså att straight sex skulle vara bättre än håmågejjsex. Det kan man ju bara påstå om man testat båda delarna liksom. Dessutom - varför skulle håmågejjs välja taskigt sex över bra? Särskilt när det alltid varit såpass mycket enklare att vara straight i alla andra sammanhang.

Hmm, jag håller på att tappa bort mig totalt här tror jag. I alla fall kan man ju komma överens om att det hade varit sjukt jobbigt att framleva sin existens som svart flatsvan. Dom kan inte ha det lätt...

Andra bloggar om: homosexualitet, djur, hbt

3 kommentarer:

Karin sa...

http://karinlangstromvinge.blogspot.com/2007/01/homosexuella-kontakter-vanliga-i.html

Mattias sa...

oj. jag blev lite matt av alla kommentarer på ditt inlägg. främst av folks stora intresse av att kommentera hur andra människor lever sina liv. har dom så tråkigt själva?

Anonym sa...

tyvärr kommer de bara byta argument. istället för att säga att det är "onaturligt" kommer de byta till "människan bör stå över naturen" eller nått sånt.